Onderhoud dakgoten

Dakgoten in Nederland zijn meestal van zink of kunststof. Blijft er water in de dakgoot staan, dan kunnen zure regen en zuren uit rottende bladeren de oxidelaag en uiteindelijk het zink aantasten. Onderhoud dakgoot aan is hierdoor extreem belangrijk en verlengt de levensduur.

Goten en regenwaterafvoeren

In Nederland worden voornamelijk zinken- of kunststof goten toegepast. Zink oxideert door inwerking van zuurstof uit de lucht. Deze oxide laag is niet oplosbaar in water en vormt daardoor een langdurige bescherming. Bij onvoldoende afschot blijft water in de goot staan.

In het water opgeloste verontreinigingen (zure regen en zuren uit rottende bladeren) kunnen de oxide laag en uiteindelijk het zink van de dakgoot aantasten.  Daarnaast tast ook luchtverontreiniging zink aan. Kunststof is tegen deze stoffen veel beter bestand.

Roest en zink verdragen elkaar absoluut niet. Controleer daarom de gootbeugels regelmatig op roestvorming. Krijgt het zink een pokdalig aanzien dan zal het al snel poreus worden en gaan lekken. Een tweecomponentencoating verlengt de levensduur aanzienlijk. Een dergelijke coating is zeker nodig (in nieuwe goot na 3-6 maanden) als de goot water opvangt van een met bitumen afgewerkt dak.

Door zogenoemde bitumencorrosie ontstaat carbolzuur en daar kan zink absoluut niet tegen. In dit geval kan de goot binnen 2 jaar aan vervanging toe zijn. Normaal gesproken gaat een zinken goot rond de 40 jaar mee.

Kijk bij kunststofgoten uit met het plaatsen van een ladder. Bij kouder weer wordt kunststof brozer, waardoor het gevoeliger is voor breuk.

Reinig jaarlijks

Voor alle goten geldt dat ze één keer per jaar schoongemaakt moeten worden om verstoppen van de regenwaterafvoeren te voorkomen. Maak zinken goten altijd voor de winter schoon, dus voordat bladeren gaan rotten en zuren kunnen ontstaan. Kunststofgoten vergen naast het schoonmaken geen onderhoud.

123-dakwerken BV controleerd de bovenstaande punten jaarlijks, mits anders overeengekomen.