Dakisolatie

In een woning met een schuindak zonder dakisolatie dak gaat er onnodig veel warmte verloren. Dat kost niet alleen ]]honderden euro’s per jaar aan extra stookkosten, het is ook slecht voor het milieu. Door een schuin dak te isoleren los je dit probleem op en ga je niet alleen geld besparen maar verbeter je ook het woonklimaat. Info en prijzen van het isoleren van schuine daken vind je hier. Offertes vergelijken?

Reden om een schuin dak te isoleren

De meest belangrijke reden om een schuin dak te isoleren is de energiebesparing die je ermee kunt bereiken. Deze besparing kan oplopen tot wel 30% waardoor je op jaarbasis al gauw honderden euro’s kunt besparen. Maar dakisolatie heeft nog meer voordelen:

Waardevermeerdering van de woning
Een woning die goed is geïsoleerd krijgt een betere energiescore bij het opmaken van het energieprestatiecertificaat. Een betere score betekent een hogere verkoopwaarde.

Aangenaam woonklimaat
In de zomer zal het binnen langer koel blijven omdat de warmte door de isolatie buiten wordt gehouden. In de winter blijft het juist langer warm.

Oplossen van vochtproblemen
Na het isoleren van een schuin dak zal de temperatuur aan de binnenzijde van het dak minder hoog zijn waardoor er nagenoeg geen condensvorming in de dakconstructie zal optreden. In combinatie met een dampremmende laag zullen vochtproblemen, zoals schimmelvorming uitgesloten zijn.

Minder uitstoot van CO2
Door de isolatie ga je minder energie verbruiken. Hierdoor draag je een steentje bij aan het terugdringen van de hoeveelheid CO2 die wereldwijd wordt uitgestoten.

Kostprijs schuin dak isoleren

Het isoleren van een schuin dak kost gemiddeld 25 tot 45 euro per vierkante meter. De prijs is voornamelijk afhankelijk van het gewenste isolatiemateriaal en de gewenste afwerking. Bij het toepassen van dakisolatie door een erkend aannemer kom je ook in aanmerking voor een premie die door de netbeheerder wordt uitbetaald. Maak nu gebruik van onze online offerteservice en ontvang vrijblijvend voorstellen en prijzen van onze aangesloten vakmannen.

Hoe een schuin dak isoleren

Een schuin dak is eenvoudig te isoleren door aan de binnenzijde ervan een houten of metalen raamwerk te plaatsen waartussen het isolatiemateriaal kan worden geklemd. De afwerking kan op verschillende manieren gebeuren. Sommige isolatiematerialen zijn al voorzien van een decoratieve afwerklaag, bij andere soorten moet je het dak zelf afwerken met gipsplaat of met houten of kunststof panelen. Een dampscherm is altijd noodzakelijk. Deze wordt aan de warme zijde, juist onder de afwerking aangebracht. Sommige isolatiematerialen zijn al voorzien van een dampremmende laag waardoor een apart dampscherm overbodig is.

Isolatiematerialen

De keuze aan geschikte isolatiematerialen voor een schuin dak is vrij groot. Prijstechnisch gezien zijn isolatiedekens van minerale wol erg aantrekkelijk. Het materiaal isoleert erg goed en de kosten per vierkante meter zijn beperkt. Zelfs ecologisch gezien is glaswol een goede keuze omdat er voor de productie relatief weinig energie wordt gebruikt en het materiaal uit gerecycleerd glas bestaat.

Milieuvriendelijk isoleren

Wil je liever een milieuvriendelijke isolatie, kies dan voor schapenwol of een ander soort ecologische isolatie. Schapenwol kan goed vocht opnemen, is damp-open en heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Dat is een voordeel ten opzichte van minerale wol, schapenwol is echter duurder in aanschaf.

Belang van het onderdak

Een schuin dak kan in principe alleen geïsoleerd worden als er een onderdak aanwezig is. Het onderdak kun je zien als een winddichte en waterdichte beschermlaag op het dak die ervoor zorgt dat vocht niet door de dakconstructie naar binnen kan dringen. Leien of pannen zijn van zichzelf nooit helemaal wind en waterdicht, vandaar dat de extra bescherming van het onderdak noodzakelijk is. Zonder onderdak kan een schuin dak niet aan de binnenkant geïsoleerd worden omdat het isolatiemateriaal anders nat zou worden, wat niet alleen nadelig is voor de isolatiecapaciteit, er kunnen ook grote vochtproblemen door ontstaan. Woningen zonder onderdak zie je overigens steeds minder, het zijn voornamelijk oude huizen die hier niet over beschikken.

Afwerkingslaag

Een veel gebruikt materiaal om een schuin dak af te werken is gipsplaat. Gipsplaat is goedkoop en je kunt het gemakkelijk op maat snijden. De platen kunnen eenvoudig op een houten of metalen roostering worden geschroefd waarna ze met een vulmiddel netjes egaal afgewerkt kunnen worden. Een andere optie is een kant-en-klaar systeem waarbij een dunne afwerklaag van hout of kunststof reeds aan het isolatiemateriaal is bevestigd. De naden tussen de platen worden afgewerkt met kunststof strips waardoor je een relatief egale afwerking krijgt. De plastic strips blijf je natuurlijk zien maar dit is niet storend, zeker niet wanneer de zolder niet bewoond is. Verder kan in principe ieder soort plaatmateriaal (eventueel met een witte coating) gebruikt worden als afwerking. De afwerking dient louter een esthetisch doel.

Dampscherm

Een schuin dak isoleren gebeurt nagenoeg altijd in combinatie met een dampscherm. Het dampscherm wordt aan de warme zijde van de isolatie aangebracht (kant van de zolder) en zorgt ervoor dat vochtige warme lucht niet in het isolatiemateriaal en de dakconstructie kan trekken. Daarnaast bevordert het de luchtdichtheid van de woning. Bij het aanbrengen van de isolatie is het belangrijk dat alle naden en kieren tussen het isolatiemateriaal zelf en het dak zo goed mogelijk worden afgedicht met speciale afdichtingsband. Hoe beter een woning luchtdicht is afgewerkt, hoe minder warmte er verloren gaat

Belang van ventilatie

Hoe beter je een woning luchtdicht gaat isoleren, hoe belangrijker ventilatie wordt. In een slecht geïsoleerde woning vindt door kieren en speleten een vorm van natuurlijke ventilatie plaats. De vochtige lucht verdwijnt dan via tochtgaten en verse lucht komt via dezelfde weg binnen. Bij een goed geïsoleerde woning is er veel minder sprake van natuurlijke ventilatie en zal het ventileren mechanisch moeten gebeuren. Door toepassing van een geschikt ventilatiesysteem behoud je een aangenaam luchtklimaat in huis en bespaar je veel energie, zeker wanneer de warmte uit de afgevoerde lucht gerecupereerd wordt.