Dakisolatie

Van alle energiebesparende maatregelen is het isoleren van het dak ongetwijfeld één van de meest rendabele ingrepen.  Aangezien warmte stijgt, kan er maar liefst 25% van de warmte verloren gaan wanneer er geen dakisolatie geplaatst is. Op deze site kom je alles te weten over dakisolatie prijzen, premies, materialen en zoveel meer.

Hellend dak isolereren vanuit binnen

Het dak isoleren langs de binnenzijde behoort tot de goedkoopste mogelijkheden van dakisolatie. Vooral minerale wollen zoals rots- en steenwol worden vaak voor deze isolatiewijze gebruikt, maar ook isolatieplaten zijn mogelijk.

De plaatsingswijze van het isolatiemateriaal is afhankelijk van de dakconstructie. Een van de mogelijkheden is om de dakisolatie tussen de kepers te plaatsen (zie foto). Dan blijft het ruimteverlies beperkt.

Een dak langs buiten isoleren gebeurt vooral bij het herstellen of vernieuwen van de dakbedekking. Deze methode is handig als de kamer onder het dak al afgewerkt is omdat de afwerking dan niet veranderd moet worden.

Dakisolatie langs buiten plaatsen voorkomt ruimteverlies binnen, maar is wel duurder dan dakisolatie langs binnen.

Prijs dakisolatie

De kosten voor het isoleren van daken zijn afhankelijk van verschillende factoren. Onder meer het gekozen isolatiemateriaal, de isolatiewijze, de dikte van de isolatielaag en de moeilijkheidsgraad van de isolatiewerken zullen de prijs van dakisolatie beïnvloeden. Bovendien kan je een deel van de kosten terugverdienen met allerlei subsidies (later meer hierover). Hieronder vind je alvast een tabel met richtprijzen.

Wat isoleren? Plaatsing van de isolatie? Welke soorten bestaan er?

  • Hellend dak Langs binnen
  • Hellend dak Langs buiten
  • Plat dak Langs binnen
  • Plat dak Langs buiten
  • Zoldervloer PUR op massieve zoldervloer

Een dak isoleren kan met verschillende materialen. Het gekozen materiaal zal een grote invloed hebben op de prijs van de isolatiewerken. Bij het kiezen van een geschikt isolatiemateriaal zijn de isolatiewaarde, het type dak, de isolatiewijze (binnen/buiten/zoldervloer) en het budget belangrijke factoren. Voor een overzicht van de soorten dakisolatie kan je terecht in dit artikel. Hier overlopen we alvast enkele veelgebruikte materialen voor het isoleren van daken:

Glaswol: glaswol is erg eenvoudig te plaatsen en het is een redelijk goedkoop isolatiemateriaal. Door de samendrukbaarheid kan je deze minerale wol makkelijk tussen de kepers van het dak plaatsen. Bovendien heeft glaswol ook goede geluidswerende eigenschappen.

PUR-schuim: met PUR-schuim (voluit polyurethaanschuim) kan je goed alle hoeken en gaten opvullen. Zo ontstaat een naadloze dakisolatie, wat de efficiëntie natuurlijk ten goede komt. De korte droogtijd is een andere troef van dit isolatiemateriaal.

Isolatieplaten: dakisolatieplaten zijn vaak beschikbaar in grote afmetingen, waardoor de isolatiewerken snel kunnen opschieten. Meestal worden deze platen gemaakt uit PIR, PUR, XPS of EPS. In vergelijking met glaswol leveren ze een minder goede geluidsisolatie, maar je hoeft ze minder dik te plaatsen om dezelfde isolatiewaarde te bekomen.

Milieuvriendelijke dakisolatie: aangezien sommige isolatiematerialen, waaronder PIR en PUR, nogal milieuonvriendelijk zijn, zijn er tegenwoordig heel wat ecologische isolatiematerialen beschikbaar. Denk hierbij

Welke subsidies kan je krijgen?

Voor het isoleren van daken kan je enkele landelijke en gemeentelijke subsidies en andere financiële steunmaatregelen krijgen. Zo kan je de terugverdientijd van de investering flink inkorten.

Er is ook een verlaagd BTW-tarief voor isolatiewerken in privéwoningen ouder dan 2 jaar: je betaalt dan slechts 6% BTW op de arbeidskosten in plaats van het gebruikelijke tarief van 21%. Het tarief van 21% BTW blijft wel geldig op de isolatiematerialen.

De dakisolatiesubsidies zijn uiteraard verbonden aan bepaalde voorwaarden. Voor deze voorwaarden, aanvraagprocedures en andere nuttige info voor de financiële steunmaatregelen voor het isoleren van daken kan je terecht in dit artikel.

Aandachtspunten bij dakisolatie:

Naast de isolatiewijze, de verschillende isolatiematerialen en het financiële aspect van dakisolatie zijn er nog enkele andere aandachtspunten:

Dikte van het isolatiemateriaal:
Vooral als je je dak langs binnen isoleert, is dit een groot aandachtspunt. Je wil namelijk zo weinig mogelijk ruimte verliezen door het isolatiemateriaal.

De isolatiewaarde:
Van het gekozen isolatiemateriaal is hierbij een belangrijke factor: hoe beter deze isolatiewaarde, hoe minder dik de isolatielaag zal moeten zijn. Deze isolatiewaarde is overigens een criterium om recht te hebben op de premie voor dakisolatie.