Hellend dak

Veel huizen in Nederland en daarbuiten zijn voorzien van een hellend dak.

Wat zijn hellende daken?

Dit was het eerste soort dak wat in grote delen van de wereld werd toegepast: Zo waren de oude Romeinen en Grieken zich al bewust van de voordelen hiervan, en gebruikten de Egyptenaren de hellende structuur zelfs als basis voor hun constructie van de piramides.

Vroeger gebruikte men andere materialen voor opvulling en isolatie, o.a. werd stro veel gebruikt. Tegenwoordig bestaan er veel meer opties.

Daarom is het belangrijk om hier duidelijke informatie over in te winnen, bijvoorbeeld via 123-Dakwerken . De redenen om te kiezen voor een hellend dak zijn uiteenlopend, waarvan de belangrijkste wel is dat deze ideaal zijn om regenwater op te vangen en aft e voeren. Zo kan er wel tot 95% van het water dat erop terecht komt, gerecupereerd worden.

Soorten hellende daken

Binnen de categorie van hellende daken, is er nog een verscheidenheid aan mogelijkheden, waar een ervaren dakwerker je graag over in adviseert. Zo wordt de vorm van het dak bepaald door de gekozen dakbedekking, de vorm van de ruimte die overkapt moet worden, het gebruik van de ruimte vlak onder de kap (bijvoorbeeld zolder met schuin dak), en enkele gestelde eisen qua design.

Zo zijn er verschillende soorten hellende daken. De bekendste hiervan zijn;

  • Lessenaarsdak: dit is een schuin dak, dat helt in een vlak en zo dus een kant op afloopt. Net als een lessenaar, dus.
  • Zadeldak: dit is een dak met twee zogenaamde dakschilden, of dakvlaken, die aan de bovenzijde bij elkaar samenkomen. Dit is het meest voorkomende type – en het soort wat altijd te zien is op kindertekeningen, die een huis op die manier natekenen.
  • Wolfsdak: dit is een vorm van het zadeldak, waarbij aan de korte zijdes de vlakken schuin lopen voor een kenmerkend aanzicht.
  • Schilddak: Dit dak heeft twee driehoekige schilden aan de korte zijdes, waardoor aan het lange eind een soort trapeziumvormige schilden zichtbaar zijn.
  • Tentdak: Beter bekend als puntdak, een dak met vier of meer driehoekige schilden die samenkomen in een punt. Zoals een tent, dus.
Zelf een eigen idee, een variatie op een van deze opties? Als je via 123-dakwerken een expert in de arm neemt, kan die je helpen en adviseren in de uitwerking hiervan.

123-Dakwerken BV helpt u graag met onderhoud, maar ook vrijblijvend met advies.

Mocht u verdere vragen hebben dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen doormiddel van ons contacten formulier.