Nadelen platdak

Waarom kiezen voor een platdak?

Vroeger hadden de mensen het niet zo op een plat dak. Ze zouden onvoldoende aangepast zijn aan het regenachtige klimaat. De slechte reputatie was niet volledig onterecht, want de waterdichting liet weleens te wensen over. Dat is nu voorgoed verleden tijd. Er bestaat een uitgebreid gamma aan dakbedekkingen voor platte en licht hellende daken die geen druppel water doorlaten. Anno 2016 heb je dus een échte keuze: wil ik een typisch zadel- of schilddak of verkies ik een modern platdak?

voordelen platte dakenVoordelen van een platdak

Platte daken – die eigenlijk niet echt plat zijn, maar doorgaans een heel lichte helling van zo’n 2 procent hebben – hebben enkele duidelijke troeven:

  • Moderne uitstraling. Een huis in hedendaagse stijl vraagt om een platdak. Een platdak sluit naadloos aan bij het strakke lijnenspel van moderne woningen. Een dak met ouderwetse rode dakpannen past niet in dat plaatje.
  • Ruimtewinst. Onder een hellend dak kun je dan wel een zolder of slaapkamer onderbrengen, je verliest toch heel wat ruimte onder het dak. Onder een platdak heb je altijd een volwaardige ruimte, zonder compromissen, en dus een grotere bruikbare vloeroppervlakte. Dat maakt inrichten meteen een pak makkelijker én het draagt bij aan een hogere woningwaarde.
  • Lagere bouwkost. Meestal is een huis met een platdak goedkoper dan een woning met een hellend dak.
  • Mogelijkheden om uit te breiden. Je kunt je huis makkelijker uitbreiden met een dakterras of zelfs een extra verdieping.

Nadelen van platdak

Zijn er ook nadelen aan een platdak?

  • Duurzaamheid. Hoewel er dakbedekkingen bestaan die tot 45 jaar meegaan, zul je veel soorten dakbedekking al na 30 jaar moeten vervangen. Doorgaans gaat de bedekking van een puntdak langer mee. Het verschil wordt echter almaar kleiner.
  • Isolatie? Vroeger waren platte daken moeilijker te isoleren, maar tegenwoordig behaal je met een platdak precies dezelfde energieprestaties als met een hellende dakvorm.