Verschillende soorten & mogelijkheden

Dakkapellen zijn in verschillende vormen en materialen verkrijgbaar. In de meeste gevallen wordt er hout gebruikt om dakkapellen te maken. De laatste jaren is ook kunststof in opkomst als materiaal wat weinig tot geen onderhoud nodig heeft.

De kunststof dakkapellen zijn meestal zogenoemde prefab kapellen, deze kunnen vooraf bezichtigd worden in een showroom. Nadat een keuze is gemaakt voor een dakkapel kan deze binnen 1 dag geplaatst worden op uw woning.

Houten dakkapellen zijn er ook in prefab uitvoering, maar meestal worden hout gebruikt om op maat te maken. We zullen alle opties is voor u op een rijtje zetten:

  • Kunststof
  • Hout
  • Prefab
  • Zink

Het materiaal dat gekozen wordt is natuurlijk ook afhankelijk van het dak waarop geplaatst moet worden. Zo is bijvoorbeeld een verschil tussen een schuindak en een klapdak. Daarnaast zijn er ook nog verschillende soorten dakbedekkingen die invloed hebben op het type dakkapel dat geplaatst moet worden. Zo kunnen we dakkapellen plaatsen op:

  • Rietendak
  • Pannendak
  • Schuindak

Voorzijde of aan de achterzijde plaatsen?

Een dakkapel kan in principe aan elke van dak geplaatst worden zowel aan de voorzijde als achterkant van uw woning. Het enige dat vereist is, is dat die op een schuin dak gebouwd wordt.

De keuze om de dakkapel aan de voorzijde of aan de achterzijde te plaatsen is voornamelijk afhankelijk van de persoonlijke wensen. Aan welke kant van de verdieping wilt u meer ruimte creƫren, wat is het meest praktisch en ziet er het mooist uit.

Een andere overweging kan zijn om rekening met de zon te houden. Wilt u juist veel zon binnenlaten in de dakkapel of wilt u de hitte van de zon op het raam in de dakkapel juist vermijden. Deze overweging kan ook een doorslaggevende factor zijn bij het kiezen voor de achter- of voorzijde.

Ook de regels van de gemeente kunnen bepalend zijn. Als u geen vergunning kunt krijgen voor het plaatsen van een dakkapel aan de voorzijde maar wel voor de achterzijde van de woning is de keuze natuurlijk snel gemaakt.

Informeer vooraf dan ook altijd bij de gemeente of de dakkapel geplaatst mag worden waar u die wilt hebben. In veel gemeentes is het overigens zo dat het plaatsen van een dakkapel aan de achterkant van een woning vergunningsvrij kan terwijl voor de voorkant wel een vergunning nodig is. Vraag bij uw gemeente na wat de regels zijn in uw gemeente.

123-Dakwerken BV helpt u graag met onderhoud, maar ook vrijblijvend met advies. Mocht u verdere vragen hebben dan kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen doormiddel van ons contacten formulier.