Vervangen dakgoot

Vervangen dakgoot?

Is uw dakgoot beschadigd of is ze sterk verouderd? In dat geval is het aan te raden om de dakgoot te laten vervangen. Wanneer er een lek ontstaat kan het water namelijk schade aanbrengen aan de houten ombouw. Indien het uitsluitend kleine beschadigingen betreft is het niet nodig om de dakgoot te laten vervangen, maar kan deze worden hersteld. Op deze manier kunt u een behoorlijk bedrag besparen. Wilt u graag een duidelijk beeld hebben van de gemiddelde kosten die het vervangen of herstellen van een dakgoot met zich meebrengt?

Wat kost het vervangen van een dakgoot?

Om een duidelijk beeld te krijgen van de gemiddelde kosten die het vervangen van een dakgoot met zich meebrengt hebben we er voor gekozen om enkele prijsvoorbeelden op een rijtje te zetten. Bij het bepalen van de prijs werd rekening gehouden met een rijtjeswoning die beschikt over een dakgoot van zo’n 12 meter. In de aangegeven prijs zijn ook de beugels evenals de twee regenpijpen inbegrepen.

Enkel herstellen van dakgoot: Wanneer uw dakgoot op verschillende plaatsen een klein lek vertoont is het voldoende om deze gewoon te laten herstellen. In deze situatie dient u er dan ook niet voor te kiezen om de volledige dakgoot te laten verwijderen en opnieuw te laten plaatsen waardoor u een aardig bedrag kunt besparen. In het merendeel van de gevallen volstaat het dan ook reeds om slechts één plank van de houten afwerking te vervangen. Ook het dicht solderen van enkele scheuren is een mogelijkheid. In deze situatie dient u rekening te houden met totale kosten die zijn gelegen tussen de 110 en 160 euro

  • Technisch aangelegd: Heeft u nood aan een volledig nieuwe dakgoot, maar bent u zelf ook een beetje handig? In dat geval kunt u er voor kiezen om de oude dakgoot zelf te verwijderen. Op deze manier kan de specialist behoorlijk wat tijd uitsparen en dat zult u voelen in het kostenplaatje. Indien u er in dit geval voor kiest om een kunststof dakgoot te laten plaatsen dient u rekening te houden met een gemiddelde kostprijs van tussen de 550 en 850 euro.
  • Alle zorgen uit handen: Wanneer u er voor kiest om het verwijderen en het laten plaatsen van uw dakgoot over te laten aan een specialist bent u er niet alleen zeker van dat u kunt rekenen op een uitstekende kwaliteit, bovendien is ook de kans op fouten beduidend kleiner. Daar komt bij dat een erkend dakdekkersbedrijf u ook nog steeds  voorziet van een garantie van zo’n 10 jaar. Voor het laten plaatsen van een zinken dakgoot dient u rekening te houden met een prijskaartje van tussen de 750 en 1.250 euro.

De prijsopbouw voor het vervangen van een dakgoot

Wanneer u, uw dakgoot wenst te laten vervangen dient u er rekening mee te houden dat de prijs voor het materiaal niet uitsluitend bestaat uit de dakgoot op zich, maar ook uit de beugels. Daarnaast moet er in het merendeel van de gevallen ook een regenpijp worden aangesloten. Wanneer we de prijsopbouw in detail gaan bekijken stellen we vast dat er zo’n 42 procent van de kosten nodig zijn voor het materiaal. De resterende 58 procent is de arbeidskost. Het grote aandeel van de arbeidskost in het totale kostenplaatje zorgt er voor dat het door offertes van verschillende bedrijven te vergelijken zeer eenvoudig mogelijk is om geld te besparen.

Welke keuzes beïnvloeden de prijs van een dakgoot vervangen?

Bij het laten vervangen of nieuw laten plaatsen van een dakgoot kunt u verschillende keuzes maken. Al deze keuzes hebben een directe invloed op het prijskaartje waar u rekening mee dient te houden. We zetten de belangrijkste keuzes in ieder geval graag even voor u op een rijtje:

  • Keuze 1: Herstellen of vervangen?

Wenst u, uw bestaande dakgoot te laten vervangen door een beschadiging die is opgetreden? Probeer dan eerst te onderzoeken of het niet volstaat om herstellingswerken uit te voeren. Wanneer het kleine schade betreft kan deze in het merendeel van de gevallen namelijk eenvoudig worden hersteld en dat kan een behoorlijke besparing betekenen van al snel enkele honderden euro’s.

  • Keuze 2: Het soort dakgoot

Dakgoten zijn tegenwoordig in tal van verschillende uitvoeringen op de markt terug te vinden. We hebben de belangrijkste inclusief de gemiddelde prijs en voordelen even voor u op een rijtje gezet:

  • Keuze 3: Extra mogelijkheden

Met bovenstaande beschikt u in principe over alles wat u nodig heeft om uw bestaande dakgoot te laten vervangen door een nieuwe (of te laten herstellen). U kunt er echter nog voor kiezen om extra opties te laten plaatsen. Het gaat daarbij om:

Verlichting aan de dakgoot: Het laten plaatsen van dakgootlampen zorgt er niet alleen voor dat u kunt rekenen op een extra gevoel van veiligheid, daarnaast komt het ook de uitstraling van uw woning alleen maar ten goede. Door het correct plaatsen van dakgootverlichting kunt u er namelijk voor zorgen dat verschillende unieke onderdelen van het huis prachtig worden uitgelicht.

  • Bladvanger: Globaal gezien wordt het aangeraden om uw dakgoot zo’n één of twee keer per jaar schoon te maken. Wanneer u over veelvuldige begroeiing beschikt kan dit zelfs oplopen tot drie keer per jaar. Door het laten plaatsen van een zogenaamde bladvanger kunt u er voor zorgen dat uw dakgoot op zeer voordelige wijze wordt beschermd tegen zowel verstopping als schimmel en ongedierte. Voor het aankopen van een bladvanger of bladrooster dient u rekening te houden met een prijs die is gelegen tussen de 21 en 26 euro per 3 meter.